Ljørslev Kirke - bygget i 12-tallet

Ljørslev kirke er bygget i 12-tallet, og den har haft forskellige ejere. I katolsk tid var det sandsynligvis Johanitter-munkene ved Dueholm Kloster, ved reformationen kom den i Kronens eje, men blev frasolgt i 1720 til herregården Højriis. Ejerne hed Ulrika Augusta von Speckhan og Poul von Klingenberg. Derfor har kirken fx også et gravkapel tilhørende herregårdens slægt samt en række udsmykninger fra den tid.
I 1909 overgik kirken til selveje.

Både kor og skib udgør de oprindelige dele af kirken opført af tilhugne granitkvadre og sat på skråkantsokkel. Kun selve kvadrene og den markerede tidligere norddør er fra kirkens fødsel. Nordmuren afslører, at skibets vestlige ende er fra en senere tilbygning, måske fra 1400-tallet. Tårnet er fra 1933 og afløse dengang et formentlig sengotisk tårn af samme størrelse. Våbenhuset har også haft forgængere, men det vides ikke hvilke. Kirkens gamle tunge jernbundne indgangsdør er fra omkring 1600.
Det nøgne kirkerum er stærkt præget af skæve mure og vinkler samt en hvidkalket korvæg med sin fine korbue. Korbuen brydes af to kraftige ”kragsten” af granit med udhugne rundsave – formodentlig fra kirkens opførelse. Kirkens mure er omsat flere gange – senest ved en omfattende restaurering i 1980-1982. Igen i 2010- 2011 fik kirken en renovering pga. svampeangreb.

Inventar
Døbefonten er fremstillet på Gotland af gotlandsk kalksten i slutningen af 1200-tallet - den romanske periode. Dåbsfadet er fra 1610 og blev skænket kirken af sognepræst Niels Eriksen Gjern og hustru i 1711. Alterbilledet af Chr. Dalsgaard er opsat i 1864. Kirkens prædikestol og lydhimmel er opsat i 1706-1707. Gamle regnskaber fortæller, at begge er snedkereret af Kresten Nielsen Bech fra Ørum Thy. I kirken kan man også se stolestaderne fra 1332, Frobenius-orgelet fra 1978 og kirkeskibsmodellen skænket af håndværkerne i forbindelse med renoveringen i 1980-1982.

På kirkens parkeringsplads står en mindesten for H.P. Mollerup, der stiftede Kirkens Korshær. I 1866 blev han født i Ljørslev Præstegård, der i dag er privatejet.

  Se billeder af Ljørslev Kirke her